Хомеопатията е ефикасна при пациенти на всяка възраст

Category
интервюта

Клиничната хомеопатия е лечение, което допълва и не изключва традиционната медицина

 

Д-р Райна Томова, специалист по вътрешни болести, хомеопатия и нутритерапия

 

Д-р Томова, малко хора знаят, че съществуват две школи в хомеопатията. Каква е разликата между тях?

 

Да, това е факт, известен най-вече на хората, практикуващи хомеопатия. Аз съм представител на т.нар. школа на клиничната хомеопатия. Това направление се практикува само от лекари. То разглежда хомеопатичния метод на лечение като допълнение към конвенционалната медицинска практика, което я обогатява и задълбочава, предлагайки  индивидуализиран и цялостен, холистичен подход към пациента.

Другото течение се нарича класическа хомеопатия и често се практикува от хора без медицинско образование и специалност. То в голяма степен се противопоставя на съвременните медицински достижения като ваксинациите напр.

Тук трябва да отбележа, че макар в България да има представители и на двете течения, Законът за здравето ясно е постановил , че само лекарите имат право да практикуват хомеопатия. Смятам това за особено важно, тъй като само квалифициран лекар би могъл да оцени адекватно здравословното състояние на пациента и да прецени дали той може да бъде лекуван само с хомеопатия или тя, в конкретната ситуация, трябва да остане само допълващ метод.

 

От колко години практикувате клинична хомеопатия и как се запалихте по нея?

 

Запалих се и започнах да практикувам хомеопатия преди много години, когато моите деца  посещаваха детска градина, често боледуваха и имаха прояви на алергичен ринит. Тогава, с помощта на колега, практикуващ хомеопатия, успяхме значително да редуцираме боледуванията и необходимостта от прием на антибиотици и антихистамини.  Бях толкова впечатлена, че незабавно започнах да се обучавам. А сега, вече повече от 10 год., преподавам този метод на други колеги, които искат да го усвоят. Аз съм съосновател и управител на Европейска школа по клинична хомеопатия, която съвместно с Медицинските университети на София, Пловдив, Варна, Плевен и Тракийски университет, Стара Загора провежда следдипломна квалификация на лекари в областта на хомеопатията. Началната фаза от обучението на лекарите се използва и за запознаване на фармацевти и други медицински специалисти с основите на хомеопатичната терапия. Тези обучения са кредитирани от Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация на помощник-фармацевтите.

 

Кои са най-големите митове за хомеопатията?

 

Един от големите митове за хомеопатията, тиражирани най-вече от представителите на т.нар. класическа хомеопатия е, че тя може да излекува всичко – от хрема до рак. За съжаление, това не е така. Хомеопатичният метод е с особено ефикасен при широк кръг от заболявания и неразположения – напр. при рецидивиращи инфекции, често боледуване, алергии, леки хормонални нарушения, тревожно-депресивни състояния и нарушения на съня, предменструален синдром, неразположения на бременността и менопаузата, мускулно-ставни проблеми и др., но тя не е панацея. Хомеопатията може да има само допълваща роля при тежки инфекции, рак, животозастрашаващи състояния и такива, налагащи оперативна интервенция, както и при тежки депресивни състояния и хормонални нарушения.

 

Друг мит е, че хомеопатията има добър ефект при боледуване, но той настъпва бавно. Това не е вярно. При остро вирусно заболяване, ако хомеопатичното лечение започне достатъчно рано и е добре подбрано, излекуването може да настъпи изключително бързо. Разбира се, когато става въпрос за хронични състояния, пациентът трябва да прояви малко повече търпение и последователност за постигането на желания резултат.

 

Популярен мит е и, че лечението с хомеопатия изключва консумацията на кафе, какао, шоколад, както и ползването на обикновена паста за зъби. Това не е вряно. Тези продукти са разрешени, но на определено отстояние от приема на хомеопатичните медикаменти.

 

 Често хомеопатията се прилага основно за бебета и деца. Има ли приложение и при възрастните?

 

Съвсем естествено, хомеопатията е изключително популярна сред родителите, търсещи  възможно най-мекия, щадящ и безвреден метод за лечение на своите деца. Но реално тя може да бъде ефикасна във всяка възраст. Тук важна е не толкова възрастта, колкото спецификата на заболяването. За да има ефект хомеопатията, трябва да е съхранен функционалният капацитет на организма. Например, макар инсулинозависимият диабет да стартира често в млада, дори в детска възраст, той не е подходящ за лечение с хомеопатия, защото заболяването е унищожило възможностите на панкреаса за производство на инсулин. В същото време, често рецидивиращи инфекции, тревожни състояния, алергични изяви и т.н. могат еднакво ефикасно да бъдат лекувани и/или профилактирани с хомеопатия, както при деца, така и при възрастни.

 

Интервюто е отпечатано в годишното издание на в. „24 часа“ „Лекарите, на които вярваме“