Над 7000 медицински проучвания доказват ефекта на хомеопатичното лечение

Category
интервюта

Д-р Петко Загорчев е специалист по анестезиология и интензивно лечение, клинична токсикология и спешна медицина. Председател е на Българска медицинска хомеопатична организация и е член на Етичната комисия на Българския лекарски съюз.

Д-р Загорчев, кога за първи път се запознахте с хомеопатията?

На една от моите специализация във Франция в университетската болница в Амиен. Франция е страната извор на хомеопатичната медицина, но данни за ползването на метода открих и в български учебник по фармакология от 1941. Като лекар със четири специалности подлагам на критичен анализ всеки лечебен метод. Запознавайки се със специализираната литература, първите ми впечатления бяха, че това е един безвреден за организма метод. В хода на задълбоченото изучаване на хомеопатията разбрах, че този метод надгражда знанията на лекаря с един допълнителен индивидуален подход към пациента.

Какво е хомеотията?

Хомеопатията е метод на лечение, основан на принципа на подобието. Формулиран е от д-р Самуел Ханеман, чиято годишнина честваме на 10 април и в негова чест датата е обявена за Световен ден на хомеопатията. Д-р Ханеман е известен за времето си терапевт, химик и фармацевт, полиглот, говорещ свободно 12 езика и е бил авторитет сред тогавашната медицинска общност. Той е първият в историята на медицината, приложил експерименталния метод за проследяване ефекта от лечението. Ханеман установява, че вещество, което в измерими дози може да предизвика определени болестни симптоми в здрав човек, в значително разредени дози може да лекува подобни симптоми в болен човек. И така повече от 200 години този метод доказва своята ефективност и безвредност.

Как пациентът стига до хомеопатично лечение?

Хомеопатията е метод заложен в Закона за здравето на Република България и там ясно е упоменато, че е лечебен метод, който може да се практикува само от лекари и стоматолози. Хомеопатията не отдалечава пациента от компетентна медицинска помощ, защото лекарят е този, който носи отговорност за правилното лечение на пациента. Хомеопатичните препарати са медикаменти, регистрирани по Закона за лекарствените средства и подлежат на изключително стриктен контрол.

Хомеопатията се преподава в много европейски медицински университети и е в програмите за изследване на много научни лаборатории.

Има ли научни доказателства за действието на хомеопатията?

Има много проучвания, които доказват ефекта на хомеопатичното лечение. В престижната медицинска онлайн библиотека Pub med са публикувани повече от 7 000 такива.

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че пациентите, лекувани с хомеопатия, използват 50% по-малко обезболяващи при болка в стави и мускули, 70% по-малко антипсихотични медикаменти при тревожна напрегнатост и 50% по-малко антибиотици при заболявания на дихателните пътища. Сами виждате изводите и огромния потенциал на тази терапия, особено в контекста на заплашващата ни антибиотична резистентност.

Какво ще посъветвате нашите читатели когато търсят хомеопатична терапия?

Когато човек има здравословен проблем, той трябва да потърси лекарска помощ. При леки неразположение може да се опитат хомеопатични медикаменти от домашната аптечка. Но консултацията с лекар е най-сигурният начин за компетентно решение. Лекарят хомеопат ще прецени състоянието и каква терапия да изпише. Нашите пациенти трябва да са наясно, че хомеопатичното лечение не отрича традиионната медицина и може да се съчетава безпроблемно с всяка терапия – антибиотици, ваксини, физиотерапия и други.

Хомеопатията е динамично развиваща се наука в синхрон с постиженията на съвременната медицина и се превръща във все по-използван метод в интегративната медицина. Създадена от лекар с гениално прозрение, тя и днес е утвърден безопасен и ефективен метод в палитрата на лечебното изкуство на лекаря.