Д-р Даниела Карабелова: Хомеопатията предотвратява усложненията от сезонни инфекции

Category
интервюта

Хомеопатичното лечение е добре прието от българските пациенти. 72% от тях имат доверие в хомеопатията. 88% от използвалите хомеопатия заявяват, че са доволни от лечението, а 9 от 10 българи смятат, че конвенционалната и алтернативната медицина се допълват. Това сочи национално представително проучване сред българското население на възраст над 18 години, проведено от международната агенция за пазарни проучвания Harris Interactive през март 2023 г.

Ето какво обясни за клиничната хомеопатия и нейната ефективност  д-р Даниела Карабелова на медийно събитие – част от Информационната кампания “За Хомеопатията”.  Д-р Карабелова е със специалност “Обща медицина”, има 22-годишен опит като лекар, като от 8 години практикува в свой Център по клинична хомеопатия (cchomeo.org).

–  Д-р Карабелова, до какво води злоупотребата с лекарства?

– Много често пациентите използват нестероидни противовъзпалителни средства, които потискат възпалението, облекчават главоболие и всяка друга болка, понижават висока температура. Когато този тип лекарства се приемат прекалено дълго време, увреждат стомашната и чревната лигавица, могат да доведат до язва и гастрит, до задръжка на натрий в организма, което може да повиши артериалното налягане.

При киселини или болка в стомаха много хора приемат блокери на протонната помпа – лекарства, които блокират синтеза на солна киселина в стомаха. Тези медикаменти действат добре за кратък период от време, но хроничната употреба на блокерите на протонната помпа води до ниска киселинност и съответно до лошо храносмилане и неунищожаване на патогените, които влизат в организма с храната, до лошо пресичане на белтъците, до недостатъчно емулгиране на мазнините.

Хората се оплакват от киселини и от пареща болка зад гръдната кост, но всъщност този рефлукс се получава заради ниската киселинност на стомаха. Колкото по-ниска е киселинността на стомаха, толкова повече отслабва сфинктерът между хранопровода и стомаха. Хроничната употреба на бензодиазепини – лекарства за депресия и тревожни разстройства – водят до пристрастяване.

Злоупотребата с антибиотици пък доведе до резистентността на микробите към тях. Това е огромен проблем, който вече не седи на прага ни, а е влязъл в домовете ни. Той се задълбочи особено през ковид-пандемията, когато хората си самоназначаваха антибиотици, а лекари ги изписваха, без да са провели антибиограма. Така че през 2050 г. по света се очаква ежегодно да умират 10 млн. души от банални инфекции поради антибиотична резистентност на микробите.

Решението е в хомеопатията, която ни дава възможност да намалим злоупотребата с алопатични лекарства. Разбира се, хомеопатията не е антибактериално лечение, но може да предотврати развитието на бактериална инфекция, тоест една вирусна инфекция да не прерасне в супербактериална инфекция. Също така хомеопатията може да профилактира усложненията. Лекарят хомеопат няма да се изплаши от зачервеното гърло на детето и да изпише антибиотик профилактично, защото това е грешка в медицинското изкуство.

Хомеопатията е безвреден природен метод на лечение, без противопоказания, създаден още преди да започне масово да се използва съвременната медицина с алопатичните лекарства. Днес над 250 000 лекари лекуват хомеопатично пациенти – от бебета и бременни до много възрастни хора.

– Днешните лекари практикуват медицина на доказателствата. Как хомеопатията се вписва в това течение?

– Хомеопатията е почти на 250 години, но медицинската наука все повече се интересува от нея. Хомеопатичното лечение също е обосновано научно и почива на доказателствен материал. Тази нежна медицина подлага методите си на клинични проучвания и резултатите й са отлични.

Едно от най-големите проучвания EPI3 обхваща над 8500 пациенти във Франция и 825 лекари, като ги проследява в продължение на 12 години от научен комитет, ръководен от тогавашния зам.-министър на Франция проф. Люсиен Апенхайм. С хомеопатия е лекувана една част от пациентите за инфекции на горните дихателни пътища, мускулно-скелетни болки, смущения на съня, тревожност и депресия.

При лекуваните с хомеопатия от инфекции възрастни и деца намалява тежестта на симптомите и спада два пъти медикаментозната консумация на антибиотици, противовъзпалителни и противотемпературни средства, съответно намаляват и случаите на отит – усложнение на инфекциите на горните дихателни пътища. Така че хомеопатията помага да бъдем по-здрави с по-малко лекарства.

– Какви са възможностите на хомеопатията за лечение на сезонните инфекции?

– Една от най-често срещаните сезонни инфекции са ангините – възпаление и болка на гърлото, както и рецидивиращи тонзилити (възпаления на сливиците). Ангините обикновено са резултат от вирусен причинител. Проучванията показват, че дори ценово е по-изгодно пациентите да се лекуват с хомеопатия, но по-важното е, че намалява значително честотата на тези заболявания.

Рандомизирано, плацебо контролирано проучване оценява ефективността на хомеопатичните препарати при 170 деца на около 4 годинки с повтарящи се възпаления на горните дихателни пътища, което означава, че имат повече от две боледувания на месец. Проучването е проведено сред амбулаторни пациенти на Детска многопрофилна болница в Амстердам (Нидерландия). 86 от децата са били на хомеопатично лечение, а 84 – на плацебо. За 12 месеца са проследени тежестта на симптомите, през колко антибиотични курса са преминали децата и дали се е наложило премахване на сливици.

Оказва се, че в групата, лекувана с хомеопатия, се наблюдава по-лека степен на симптомите, намалена употреба на антибиотици (от 73 курса предишната години по време на изследването са проведени 33 антибиотични курса) и са се наложили само шест отстранявания на трета сливица (за сравнение – в групата с плацебо са направени 26 операции на трета сливица).

– Дайте една рецепта за профилактиране на честите тонзилити и ангини.

– Силицеа 9 СН е един от хомеопатичните медикаменти, който се дава рутинно при често боледуващи деца

Фитолака 9 СН е за рецидивиращи тонзило-фарингити, за възпалено гърло и болка, която от гърлото отива към ушите. Ехинацея ангустифолия 5 СН е познатата билка ехинацея, която ползваме и като екстракт, и като тинктура за подобряване на имунитета. В хомеопатията Ехинацея ангустифолия използваме за лечение на вирусни инфекции, които често прерастват в бактериални.

5 мита за хомеопатията, на които сляпо вярваме

Когато знам, че много често при едно дете баналната хрема се превръща в гноен секрет или ангината прераства в бактериална инфекция, винаги давам Ехинацея в профилактична доза. Четвъртият медикамент е Стрептококцинум 15 СН – един от биомедикаментите, който се приготвя от стрептококи. В момента цели групи в детските градини страдат от стрептококови ангини и скарлатини. За профилактика и за лечение изписваме Стрептококцинум, защото този медикамент подобрява имунитета към този род причинители на инфекции.

 

– Каква е профилактичната доза на тези медикаменти? Как се приемат?

– Обикновено давам на моите пациенти схема на прием на всеки от препаратите поне в един ден от седмицата, по 5 гранули на прием. Ехинацея и Фитолака се вземат през ден. Силицея се взема в понеделник, сряда и петък. Стрептококцинум давам веднъж в седмицата.

Ако гърлен секрет потвърди наличие на стрептококова ангина, разбира се, че ще дам антибиотик. Но ако не се докаже стрептокок, това лечение е излишно.

Един универсален антивирусен препарат е Осцилококцинум, преминал през много клинични проучвания. Профилактично той се приема по една доза седмично, независимо от възрастта.

За зачервено гърло много добре повлиява комбинацията от Беладона 9 CH, Меркуриус солюбилис 9 CH, Пирогениум 9 CH. Приемат се три пъти дневно, по пет гранулки от трите хомеопатични продукта. При загуба на глас и пресипналост предписвам таблетки Хомеовокс.