Приложението на хомеопатията за лечението на синузит

Приложението на хомеопатията за лечението на синузит

 

Синузитът е възпаление на синусите и е чест проблем за много хора през есенно-зимния сезон. Синусите са полуотворени кухини, пълни с въздух. В човешкия организъм има 4 чифта синуси – фронтални (челни), максиларни (зад бузите), етмоидални (между очите) и сфеноидални (навътре, зад етмоидалните). Възпалението на синусите от инфекция или алергия води до затварянето на тези кухини от възпалителния оток и натрупването на секрет, който не може да излезе навън.

 

Острият синузит често последва настинката и трае до 4 седмици. Протича с болка или тежест в лицето, запушен нос, изтичане на секрет от носа. Може да има също температура, кашлица, лош дъх от устата или болка в зъбите.

 

В условията на нарастваща бактериална резистентност към съществуващите антибиотици, хомеопатията предлага бързо действащо, ефикасно и безопасно лечение при синузит, което стимулира имунната система. То включва дренаж на синусите, излекуване на инфекцията и профилактика на рецидивите. Хомеопатичната терапия е холистична и индивидуализирана, защото всеки човек има различно протичане на синузита, имунна система и предходни заболявания. Хомеопатията има доказан ефект за лечение и профилактика на синузита, но не трябва да се подхожда със самолечение и лекар трябва да предпише точния препарат, правилната дозировка и схема за прием. Само така може да се проследи развитието на заболяването и нуждата от промяна на терапията.

 

„На база на моя дългогодишен опит като лекар и хомеопат, при първи симптоми на рецивиращ синузит, най-често използвам Стикта пулмонария и Калиум йодатум. При болка в основата на носа и запушен нос без никакъв секрет, предписвам Стикта 9СН – 4 пъти по 5 гранули. Ако синузитът започне с точно обратното – обилен воднист секрет, подути и зачервени очи и нос, и силно главоболие пациентът има нужда от Калиум йодатум 9СН 4 пъти по 5 гранули. За намаляване на риска от гнойни инфекции при синузит със силни болки в челото, които се успокояват от затопляне и са придружени с отделяне на течен жълт секрет, препоръчвам Хепар сулфур 15СН 4пъти дневно по 5гранули. Други две хомеопатични лекарства помагат да се втечнят гъстите гнойни секрети и да отпушат синусите. Ако в ноздрите засъхва гъст жълтозелен секрет с кръвенисти жилки, е нужен Калиум бихромикум 5СН 3 пъти дневно по 5гранули. Ако лепкавият секрет се стича назад в гърлото, Хидрастис канадензис 5СН 3 пъти дневно по 5 гранули.“, споделя д-р Василка Юрукова, специалист по вътрешни болести, хомеопатия, Шуслерова терапия, диагностика по Фол и натуропатия. Тя има богат преподавателски опит по хомеопатия в медицинските университети в София, Пловдив и Варна, а също и в САЩ в университет „Томас Джеферсън“- Филаделфия, в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Франциско и Форт Лодърдейл.

 

Лекарствата при синузит понякога се определят от това кой точно синус е засегнат. Д-р Юрукова допълва, че при максиларен синузит най-често използва Мезереум 9СН, при фронтален Калиум бихромикум 5СН или Цинабарис 9СН при етмоидален синузит. При тежки случаи пациентите могат да се взимат на всеки 1-2 часа по 5 гранули до подобрение.

 

При рецидивиращи гнойни синузити или пансинуит (засягане на всички синуси), Силицея 30СН 2 пъти дневно по 5 гранули за няколко месеца стимулира имунната система чрез подобряване функцията на макрофагите.

 

За по-лесното втечняване на секретите и намаляване на допълнителното слузообразуване, д-р Юрукова препоръчва използването на няколко пъти дневно спрей с морска вода, пиенето на 2-3 литра вода дневно и временно спиране на млечните продукти.