Медицински проучвания доказват положителния ефект на хомеопатията върху детското здраве

Медицински проучвания доказват положителния ефект на хомеопатията върху детското здраве

Най-честите причини за консултация с лекар при децата са повтарящи се инфекции, които през есенно-зимния сезон се проявяват с по-голяма честота, дори на всеки 2-3 седмици. Има ли място хомеопатията при лечението на често боледуващи деца и съществуват ли безспорни доказателства за ефективността на метода е една от темите, за които международната научна и медицинска образователна кампания „За Хомеопатията“ дава информация. Д-р Василка Юрукова, хомеопат и специалист по вътрешни болести, дългогодишен преподавател по хомеопатия в редица медицински университети в България и САЩ, представи научни доказателства, ефективността на метода върху детското здраве.

 

„В моята над 20-годишна практика, редовно се срещам с едно и също оплакване от родителите на моите малки пациенти. Детето боледува много често, налагало се е да приема над 4-6 антибиотични курса годишно, а всички търсят най-щадящото и ефикасно лечение без странични ефекти. И това е хомеопатията.

Най-честите заболявания, които лекуваме с хомеопатия в детска възраст са увеличена „трета“ сливица, рецидивиращи хреми, синузити, ангини и ушни инфекции, рецидивиращи бронхити, кожни и дихателни алергии, включително бронхиална астма. При всички мои пациенти хомеопатията дава изключително добър ефект, който се потвърждава и от множеството медицински проучвания, които съществуват по темата.“, коментира д-р Василка Юрукова.

 

Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е EPI3 и е проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти. То показва, че при еднакви здравни резултати пациентите лекувани с хомеопатия1 и 2 от инфекции на горните дихателни пътища  приемат с 57% по-малко антибиотици и с 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни.

 

Съществуват и редица медицински проучвания за приложението на хомеопатията при лечение на остри дихателни и ушни инфекции при децата, които еднозначно показват ефективност и изключват плацебо ефекта заради възрастта на пациентите:

 • При група от 75 деца на възраст от 18 месеца до 6 години с остър отит до 36-ия час от началото на оплакванията, се отчита значително намаляване на симптомите още на първите 24 часа и 64 часа след започване на лечението, което доказва позитивния терапевтичен ефект от хомеопатията, сравнена с плацебо (3)
 • Рандомизирано контролирано пилотно проучване сравнява ефективността на хомеопатия и конвенционална терапия при остър среден отит. Резултати показват, че подобрението на симптомите е по-бързо в групата, на която е предлагана индивидуалната хомеопатична терапия. В конвенционалната група са предписани антибиотици при 97,5% от случаите, а в хомеопатичната група не се е наложил прием на антибиотик. (4)
 • Проучване върху хомеопатично и конвенционално лечение на остри дихателни и ушни оплаквания, проведено в САЩ и 7 европейски държави сред 1577 възрастни и деца показва, че в доболничната медицинска помощ, хомеопатията не е по-малко ефикасна от конвенционалната медицина.(5)
 • Проучване върху дълготрайния ефект от хомеопатично лечение върху 3981 пациенти (1 130 деца и 2851възрастни) показва, че тежестта на заболяванията и качеството на живот са с подчертано и трайно подобрение по време на приема на хомеопатия, както и че хомеопатичната терапия може да играе полезна роля като дълготрайна терапия на болни с хронични заболявания. (6)

 

„Хомеопатичното лечение е холистично и индивидуално, но има и препарати с доказана ефективност от медицински проучвания и могат да се прилагат при всички деца и възрастни, независимо от общото им здравословно състояние. Пример за такъв препарат е Осцилококцинум, който често ми се налага да предписвам за профилактика и лечение на вирусни инфекции и грип особено в есенно-зимния сезон. За предпазване от сезонни вируси препоръчвам 1 доза седмично през студените месеци, а при контакт с болен или след преохлаждане на тялото 2 дози. При лечение приемът му трябва да започне максимално скоро след първи признаци на разболяване 3 дози за деня в рамките на два дни през 6 часа. За най-малките ми пациенти предписвам гранулите Осцилококцинум да се разтворят в малко вода.“, допълва д-р Юрукова.

 

Двойно сляпо клинично проучване с контролна плацебо група показва, че при температура над 38 градуса и поне 2 грипни симптоми – главоболие, мускулни болки, ставни болки, лумбалгии или втрисане, 66% от пациентите, лекувани с Осцилококцинум са излекувани в рамките на първите 48 часа.

 

Осцилококцинум е продукт на френската фармацевтична компания BOIRON, световен лидер в производството на хомеопатични лекарствени продукти, която тази година отбелязва своята 90-годишна. Лабораториите BOIRON са важен център за изследване и развитие на хомеопатията като част от съвременната медицина и са стандарт в прилагането на добрата производствена и дистрибуторска практика (GMP и GDP). Компанията има в ход 85 изследователски проекти, като тези програми включват академични изследователски екипи, лекари и ветеринарни лекари от всички континенти. BOIRON има 5 промишлени производствени бази, над 4000 служители и хомеопатичните  й лекарства се предлагат в повече от 80 страни по света.

 

Допълнителна проверена информация за клиничната хомеопатия, нейната ефективност може да намерите на сайтът za-homeopatiata.bg.

Източници:

 1. Grimaldi-Bensouda, Lamiae, et al. „Management of upper respiratory tract infections by different medical practices, including homeopathy, and consumption of antibiotics in primary care: the EPI3 cohort study in France 2007–2008.“ Plos one 9.3 (2014): e89990.
 2. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0089990
 3. Pediatr Infect Dis J, 2001 Feb;20(2):177-83.
 4. Homeopathy, 2012 Jan;101(1):5-12.doi: 10.1016/j.homp.2011.08.003.
 5. Evid Based Complement Alternat Med. 2006 March; 3(1): 145-147.
  Published by Oxford University Press